Právník Teoretický časopis pro otázky státu a práva
Ústav státu a práva AV ČR
Adresa: Národní 18, 110 00 Praha 1
E-mail:
Telefon: 221 990 712

V. Pavlíček, J. Hřebejk, V. Knapp, J. Kostečka, Z. Sovák, Ústava a ústavní řád České republiky, 2. díl, Práva a svobody, Praha, Linde, 1996, včetně příloh 871 s.

Gerloch, Aleš
  • Právník 12/1996
  • Ročník: 135
  • Strany: 1097-1100
  • Rubrika: Příspěvky

Po téměř dvou letech po vydání komentáře k textu Ústavy přichází na trh rozsáhlý komentář k druhému stěžejnímu dokumentu ČR, k Listině základních práv a svobod. Recenzent konstatuje, že tím byla vyplněna citelná mezera v odborné literatuře a byla ukončena odborná diskuse o základních otázkách na téma ústavní pořádek ČR. Recenzent upozorňuje především na klíčové články Listiny, tj. články 1-4, jimž je komentář věnován. Význam připisuje autor recenze i problematice nadřazenosti "veřejného zájmu" či "obecného blaha" nad individuální práva, vztahu Listiny k mezinárodním smlouvám o lidských právech a základních svobodách, tématice kulturních práv atd. Jedinou výtkou, kterou recenzent autoru tohoto vynikající díla adresuje, je absence zevrubnější analýzy prováděcích zákonů či podzákonných právních předpisů.

Klíčová slova: lidská práva, Listina základních práv a svobod, práva druhé generace, práva první generace, práva třetí generace