Lloyd vs Google or does a Plain Breach of a Person’s Informational Privacy have Harmful Consequences, and must such a Breach always be Harmful?

Czech original: Lloyd vs. Google aneb spočívá v prostém zásahu do informačního soukromí člověka škodlivý následek a musí být takový zásah vždy škodlivý?

Jakub Vostoupal
  • Právník 6/2022
  • Volume: 161
  • Pages: 550-560
  • Section: Articles

The article discusses the latest decisions of the English courts in the case of Lloyd v. Google. The first section is devoted to a brief introduction to the issue of privacy and related concepts, including a brief discussion of the potential consequences of a breach of privacy. After laying at least a basic theoretical framework, the article critically analyses all of the courts’ decisions, focusing on answering the question “does a plain breach of a person’s informational privacy have harmful consequences”. The author concludes by focusing on the “context” argument as presented by the first-instance court and presents two scenarios that have the potential to support this argument.

Czech original: Článek rozebírá aktuální rozhodnutí anglických soudů ve věci Lloyd vs. Google. Úvodní část je věnována krátkému představení problematiky soukromí a souvisejících pojmů, včetně stručného rozebrání potenciálních následků zásahu do soukromí. Po položení alespoň základního teoretického rámce jsou v článku kriticky rozebrána všechna rozhodnutí se zaměřením na zodpovězení otázky „zda v prostém zásahu do informačního soukromí člověka spočívá škodlivý následek“. V závěru se pak autor zaměřuje na argument kontextu, kterého se dovolával prvoinstanční soud, a představí dva scénáře, které mají potenciál tento argument podpořit.

Keywords: Carna Botnet Privacy; data protection; invasion of privacy; cybersecurity; Carna Botnet

Czech original: soukromí, ochrana osobních údajů, zásah do soukromí, kybernetická bezpečnost