Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards under Amended Czech Law and Recent Case Law

Czech original: Uznání a výkon cizích rozhodčích nálezů v českém právním prostředí ve světle novelizované právní úpravy a recentní rozhodovací praxe

Kateřina Zabloudilová
  • Právník 3/2022
  • Volume: 161
  • Pages: 275-283
  • Section: Articles

The article aims to introduce the Czech legal regulation and case law governing the process of recognition and enforcement of foreign arbitral awards to which the United Nations Convention on the Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards applies. To begin with, the recent case law which impedes the enforcement of foreign arbitral awards to which the United Nations Convention on the Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards applies in execution proceedings due to the absence of the recognition proceedings shall be introduced. The article shall analyze the possibility of conducting such recognition proceedings according to amended legal regulation. Next, the regulation of declaration of enforceability of foreign arbitral awards to which the United Nations Convention on the Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards applies shall be introduced. Moreover, the current legal regulation applicable to recognition and enforcement of domestic arbitral awards as well as enforceable foreign court decisions under European law shall be analyzed. The article shall evaluate the compliance of current legal regulation and case law with Article III of the United Nations Convention on the Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards according to which substantially more onerous conditions shall not be imposed on the recognition or enforcement of foreign arbitral awards than are imposed on the recognition or enforcement of domestic arbitral awards.

Czech original: Cílem článku je představit českou právní úpravu a rozhodovací praxi týkající se procesu uznání a výkonu cizích rozhodčích nálezů, na které dopadá Úmluva o uznání a výkonu cizích rozhodčích nálezů. Důraz bude kladen zejména na současnou judikaturu, podle níž cizí rozhodčí nálezy, jež podléhají režimu Úmluvy o uznání a výkonu cizích rozhodčích nálezů, nelze bez dalšího vykonat v exekučním řízení prostřednictvím soudních exekutorů, neboť absentuje řízení o uznání. V článku bude pojednáno o možnosti vést zvláštní řízení o uznání cizích rozhodčích nálezů ve světle novelizované právní úpravy. Pozornost bude věnována i úpravě požadavku na prohlášení vykonatelnosti cizích rozhodčích nálezů, na které dopadá Úmluva o uznání a výkonu cizích rozhodčích nálezů. Dále bude zohledněna současná právní úprava týkající se výkonu tuzemských rozhodčích nálezů a cizích soudních rozhodnutí, která jsou považována za automaticky vykonatelná na základě přímo použitelného předpisu Evropské unie. V závěru bude vyhodnoceno, zda je současná právní úprava a rozhodovací praxe týkající se výkonu cizích rozhodčích nálezů v souladu s čl. III Úmluvy o uznání a výkonu cizích rozhodčích nálezů, jenž zapovídá zvýhodnění domácích rozhodčích nálezů oproti rozhodčím nálezům cizím.

Keywords: arbitral award; arbitration; execution Proceedings; enforcement of foreign arbitral award

Czech original: rozhodčí nález, rozhodčí řízení, exekuční řízení, výkon cizího rozhodčího nálezu