Sexual Violence in International Criminal and Humanitarian Law and in the War in Ukraine

Czech original: Sexuální násilí v mezinárodním trestním a humanitárním právu a válka na Ukrajině

Petra Ditrichová
  • Právník 2/2024
  • Volume: 163
  • Pages: 150-169
  • Section: Articles

The war in Ukraine has brought the issue of sexual violence in armed conflict to the forefront of the international agenda. Since the beginning of the conflict, there have been numerous media reports of large-scale attacks of sexual violence perpetrated mainly by members of the armed forces of the Russian Federation in all areas of their operational deployment. This paper provides insight into the international legal regulation of sexual violence, including the crime of rape, in the situation of armed conflict. First, the paper provides a brief historical overview of how the international community has approached the regulation and criminalization of sexual violence in armed conflict (from the Nuremberg and Tokyo Tribunals, through the International Criminal Tribunals for the former Yugoslavia and for Rwanda, to the permanent International Criminal Court). Against the backdrop of their key decisions, the paper explains the evolution of the definition of the crime. The paper outlines what elements must be fulfilled to classify sexual violence as a war crime, a crime against humanity, or a crime of genocide. The paper also identifies certain challenges related to the investigation of sexual violence committed in armed conflicts. It concludes with an update on the extent of the perpetration of sexual violence in the conflict in Ukraine and the possibilities of punishing its perpetrators.

Czech original: S válkou na Ukrajině se problematika sexuálního násilí v ozbrojeném konfliktu dostala do popředí mezinárodního dění. Již od počátku konfliktu se v médiích objevuje řada zpráv o rozsáhlých aktech sexuálního násilí páchaných zejména příslušníky ozbrojených sil Ruské federace, a to ve všech oblastech jejich operačního nasazení. Příspěvek proto poskytuje vhled do mezinárodněprávní regulace sexuálního násilí, včetně zločinu znásilnění v rámci ozbrojeného konfliktu. Nejprve je proveden krátký historický exkurz, jak mezinárodní společenství přistupovalo k regulaci sexuálního násilí v ozbrojeném konfliktu a jak se stavělo k jeho kriminalizaci (od Norimberského a Tokijského tribunálu přes Mezinárodní trestní tribunály pro bývalou Jugoslávii a pro Rwandu až po stálý Mezinárodní trestní soud). Na pozadí klíčových rozhodnutí mezinárodních tribunálů příspěvek ozřejmuje vývoj definičního vymezení zločinu znásilnění a širší kategorie sexuálního násilí v mezinárodním právu. Příspěvek uvádí, jaké znaky je nezbytné naplnit k prokázání sexuálního násilí jako válečného zločinu, zločinu proti lidskosti či zločinu genocidia. Příspěvek rovněž zmiňuje specifičnost vyšetřování sexuálního násilí spáchaného v ozbrojených konfliktech. Závěrem jsou uvedeny aktuální informace o rozsahu páchání sexuálního násilí v konfliktu na Ukrajině a o možnostech potrestání jejich pachatelů.

Keywords: sexual violence; rape; armed conflict; Ukraine; international humanitarian law; international criminal law

Czech original: sexuální násilí, znásilnění, ozbrojený konflikt, Ukrajina, mezinárodní humanitární právo, mezinárodní trestní právo