Anniversary of the Birth of Professor JUDr. Jan Krčmář

Czech original: K 140. Výročí narození profesora JUDr. Jana Krčmáře

Kuklík, Jan
  • Právník 7/2017
  • Volume: 156
  • Pages: 569-586
  • Section: Papers

Jan Krčmář (1877–1950) could be regarded as one of leading Czech experts in civil law of first half of 20th century. He was a follower of Antonín Randa and in his scientific work he specialized in private international law. Krčmář also published system of the Czech civil law in five books, which was used as a textbook at the Czech Law Faculty in Prague until 1948. He was influenced not only by legal positivism but also by new methodological approaches spreading from Germany. He took an active participation in the legislative activities of newly established Czechoslovakia after 1918 (especially concerning land reform) and he served also as an legal expert during Paris Peace conference and during League of Nations sessions. Krčmář greatly contributed to the codification proposal of new Czechoslovak Civil Code of 1937 and after 1948 he took part also in the codification of Civil Code during the so called Two years “legal plan” initiated by new Communist regime.

Czech original: Jan Krčmář (1877–1950) patřil mezi nejvýznamnější civilisty, kteří působili na pražské právnické fakultě. Patřil mezi žáky Antonína Randy a ve své vědecké a pedagogické práci se zaměřil jak na mezinárodní právo soukromé, tak i na vlastní občanské právo hmotné. Podařilo se mu postupně připravit a vydat ucelený systém občanského práva platného v českých zemích. Byl ovlivněn nejen právním pozitivismem, ale i některými novými metodologickými přístupy německé právní vědy. Významně se podílel i na legislativní činnosti nově vzniklého československého státu (zejména na přípravě pozemkové reformy) a působil i jako expert v mezinárodních jednáních na pařížské mírové konferenci a v rámci Společnosti národů.Vrcholem jeho činnosti v této oblasti byl podíl na přípravě vládního návrhu nového občanského zákoníku, dokončeného v roce 1937. Po roce 1948 přispěl k dokončení kodifikačního a unifikačního úsilí v oblasti občanského práva v rámci tzv. právnické dvouletky.

Keywords: Austrian and Czechoslovak civil law;private international law;codification of civil law;Czech Law Faculty in Prague;two years legal plan of codification

Czech original: Krčmář, Jan - jubileum