Equal Suffrage in the Case Law of the Czech Constitutional Court

Czech original: Rovnost volebního práva v judikatuře Ústavního soudu ČR

Kašpar, Ondřej - Stehlík, Ondřej
  • Právník 7/2013
  • Volume: 152
  • Pages: 691-710
  • Section: Papers

This article deals with the application of the principle of equality of voting rights in the Czech Republic. The authors focus on the individual components of equality voting rights with respect to the case law of the Constitutional Court. In the first part of the article the authors devote to violation of the principle of equality of votes in the form of individual excesses at the elections to the municipal council in the form of bribing voters and voter registration purpose-built for permanent residence in the village. In the second part of the article, the authors deal with violations of the principle of equal weight of votes at the elections to the Chamber of Deputies of the Czech Republic, its development and possible solutions for the future.

Czech original: Tento článek se zabývá uplatněním principu rovnosti volebního práva v České republice. Autoři se zaměřují na jednotlivé složky rovnosti volebního práva, tedy princip rovnosti hlasů a princip rovnostiváhy hlasů s ohledem na volební judikaturu Ústavního soudu.V první části příspěvku se tak autoři věnují porušení principu rovnosti hlasů v podobě jednotlivých excesů na úrovni voleb do obecního zastupitelstva v podobě tzv. uplácení voličů a účelového přihlašování voličů k trvalému pobytu v obci. Ve druhé části příspěvku se autoři zabývají porušováním principu rovnosti váhy hlasu na úrovni voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, jeho vývoji a možnému řešení do budoucnosti.

Keywords: election;electoral system;equality of votes;the Chamber of Deputies;the municipal council;the Constitutional Court

Czech original: poslanecká sněmovna, rovnost hlasů, ústavní soud, volby, volební systém, zastupitelstvo obce