Kirilenko V. P. a kol. Meždunarodno-pravovoje uregulirovanije dějatělnostigosudarstv-učastnikov Tamožennovo sojuza i Jedinovo ekonomičeskovoprostranstva. Sankt-Petěrburg, 2013, 440 s.

Tomášek, Michal
  • Právník 5/2014
  • Volume: 153
  • Pages: 424-426
  • Section: Papers

Recenzent seznamuje čtenáře s publikací omezinárodněprávní regulaci činnosti účastnickýchzemí celní unie a jednotného hospodářského prostoru mezi Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem,zpracovanou pod vedením profesora Viktora P. Kirilenka z Ruské prezidentské akademienárodního hospodářství a veřejné správy v Petrohradě. Recenzovaná knihaje sice informativní, ale místy dost popisná a na vkus středoevropského čtenáře neobsahujevlastní hodnocení a stanoviska. V metodách jejího zpracování převažuje metoda systematickáa historická, zatímco metoda srovnávací zcela chybí. Recenzent si proto dovolil tentonedostatek v recenzi napravit poukazem na srovnání některých prvků euroasijských integračníchuskupení s analogickými prvky Evropské unie.

Keywords: Bělorusko, celní unie, Evropská unie, jednotný hospodářský prostor, Kazachstán, mezinárodněprávní regulace činnosti států, Rusko