M. Laclavíková: Formovanie úpravy majetkových vzťahov medzi manželmi (od vzniku uhorského štátu do prvej československej kodifikácie rodinného práva). Bratislava: VEDA, vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, 2010, 321 s.

Vladár, Vojtech
  • Právník 1/2012
  • Volume: 151
  • Pages: 98-99
  • Section: Papers

Recenzované dílo poskytuje rozsáhlý a erudovaný pohled na právní vývoj úpravy majetkových vztahů mezi manželi ve středověkém, novodobém i moderním právu. Autorka navíc svůj výklad podpořila odkazy na relevantní souvislosti s klasickými právními systémy, tj. s právem římským a kanonickým. Poukazuje též na důležité historické a sociologické aspekty tématu, což se projevuje zejména připomenutím důležitých historických událosstí, dobového vnímání souvisejících okolností tehdejší společností, ale i prezentováním mnohých zajímavostí, které pozitivně ozvláštňují vědecky zpracovanou materii. Recenzent v závěru vyzdvihuje nesporné kvality monografie, kterou lze jen doporučit, a to nejen právním historikům.

Keywords: dějiny práva - rodinné právo, kodifikace rodinného práva, majetkové vztahy manželů, rodinné právo - ČSSR, rodinné právo - Slovensko, rodinné právo - Uherský stát