Sporting Nationality in the Light of the Law of the European Union

Czech original: Sportovní národnost ve světle práva Evropské unie

Exner, Jan
  • Právník 10/2013
  • Volume: 152
  • Pages: 1029-1044
  • Section: Papers

This contribution assesses sporting nationality under EU law. Its aim is to consider compliance of the rules governing athletes’ eligibility in national teams with the concrete provisions of EU law. The provisions under scrutiny are mostly those laying down the prohibition of discrimination on the basis of nationality in the fields of internal market and competition. The rules governing sporting nationality are divided into four groups according to the attitude of the Court of Justice of the European Union, which might be expected according to its current case law. The contribution firstly considers whether these rules fall within the scope of EU law and therefore must be reviewed by EU judicial authorities. If so, it is assessed whether the sporting rules constitute a restriction on provisions on free movement. Finally, the justification for and the proportionality of such restrictions are discussed. The restrictions are assessed from the perspective of the Treaties and the case law of the Court of Justice. In its Meca-Medina & Majcen judgment of 2006, the Court gave a completely new dimension to assessing the compliance of the rules governing athletes’ eligibility with EU law.

Czech original: Tento článek hodnotí jev označovaný jako sportovní národnost z pohledu práva Evropské unie. Jeho cílem je posoudit soulad pravidel mezinárodních sportovních organizací upravujících příslušnost sportovců k národním týmům s konkrétními ustanoveními unijního práva. Jedná se především o ta ustanovení, která rozvíjejí zákaz diskriminace na základě státní příslušnosti v oblastech vnitřního trhu a hospodářské soutěže. Pravidla upravující sportovní národnost jsou v práci rozdělena do čtyř skupin podle toho, jak se k nim se zřetelem ke své stávající rozhodovací praxi v budoucnu pravděpodobně postaví Soudní dvůr Evropské unie. Nejprve je zkoumána otázka, zda tato pravidla vůbec spadají do působnosti práva EU, tudíž i do jurisdikce unijních soudních orgánů. V případě kladné odpovědi je dále posuzováno, zda představují překážku volnému pohybu a v případě, že ano, je hodnoceno, zda je takové omezení jako výjimka v unijním právu ospravedlnitelné a přiměřené. Výjimky jsou zkoumány z pohledu Smluv i na základě bohaté sportovní judikatury Soudního dvora Evropské unie. Vědom si neustále se zvyšujícího ekonomického dopadu sportovní činnosti dal Soudní dvůr ve svém rozsudku Meca-Medina & Majcen z roku 2006 posuzování souladu pravidel upravujících sportovní národnost s unijním právem úplně nový rozměr.

Keywords: EU law;internal market;competition;sport;sports nationality;rules of international sports organizations

Czech original: hospodářská soutěž, pravidla mezinárodních sportovních organizací, právo Evropské unie, sport, sportovní národnost, vnitřní trh EU